Kombi Sorunları Günümüzde hem ısınma aracı olarak hem de sıcak su ihtiyacı için tercih edilen kombiler, insan hayatı açısından önemli bir sistem olarak bilinmektedir. Bu sistem bazı zamanlarda çeşitli nedenler yüzünden arızalanabilmektedir. Bu durumun kökeninde pek çok sorun yer almakta ve her arızayla ilgili çeşitli çözüm önerileri bulunmaktadır.
Kombi Ateşleme Yapmıyor, Ne Yapmalıyım?
Kombilerin ateşleme yapmaması sorunu ile ilgili ilk önerilen şey resetleme işlemi yapmaktır. Resetleme işlemleri kombinin markası veya modeline göre farklı olabilmektedir. Ancak genel anlamda kombi ön panelinde yer alan reset düğmesine basmak yeterli olmaktadır. Bu işlem 3 kere denendikten sonra hala ateşleme yapmayan kombiler için yetkili servisin aranması önerilmektedir.
Kombilerin ateşleme sorunu ile karşılaşan kullanıcıların uygulamaları gereken ve kontrol etmeleri önerilen bölgelerin başında gaz vanası bulunmaktadır. Kullanıcılar ilk olarak gaz vanasının kapalı olup olmadığını kontrol etmelidir. Bu gaz vanalarının birincisi kombinin yanında, ikincisi ocağın yanında, üçüncüsü evin kapısının yanında bulunmaktadır. Hepsinin açık olması gerekmektedir, herhangi bir komşuya apartmanda gaz kesintisi olup olmaması konusunda soru sorulması sonrasında gaz dağıtım şirketini arayarak arızanın nedenini öğrenmek mümkün olabilmektedir.
Aynı zamanda kombilerin ana kartı arızalı olmakla birlikte kombi bacasının tıkalı olması da ateşleme yapmaya engel durumlardır. Kullanıcılar bu arızaların çözümü için kombi yetkili servisini arayarak gerekli bilgiyi öğrenebilmektedir. Kombinin ateşleme yapmamasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında ana kartta bir sorun olması yer almaktadır.
Aynı zamanda kombi ateşleme arızası yaşanması durumunda incelenecek nedenler arasında gaz akışı yer almalıdır. İyonizasyon ateşleme elektrot sorunu yanı sıra ateşleme transformatörü arızası kombi ateşleme sorunun nedenleri arasında yer almaktadır.
Kombi Sık Sık Sönüyor
Kullanıcılar kışın kombileri ısınma amacıyla kullanıyorlar. Bu nedenle kombiler kış aylarında çalışma ihtiyacı fark ettikleri durumda devreye girer ve ayarlanan sıcaklığa gelene kadar çalışır, sonrasında sabit kalırlar. Bu çalışıp durma aralıkları ise dışarıdaki havanın sıcaklığı, daire büyüklüğü ve benzeri birçok duruma bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Fakat kombinin sık sık devreye girip sonrasında sönmesi kombide ya da kalorifer tesisatında bir sorun olduğunun göstergesidir. Bu soru karşısında kombiler normalden daha fazla gaz tüketir ve daireyi daha az ısıtır. Genellikle kombiye en yakın petek daha çok ısınırken uzakta kalan petekler ısı kaybı yaşarlar. Bu durum kullanıcı tarafından kolaylıkla fark ediliyor ise kalorifer petekleri, kombi filtreleri, tesisat tıkanıklığı konusunda inceleme yapmak gerekmektedir.
Herhangi bir tıkanıklık ya da kirlilik söz konusu ise uzman bir servis tarafından petek temizliği yanı sıra kombi temizliği yapılması önerilmektedir. Böylelikle kombi sık sık sönüyor sorunu ortadan kalkabilecektir. Ancak kombinin sık sık sönmesi sorununa yalnızca tıkanıklık neden olmamaktadır. Bu nedenlerin yanı sıra kombi pompasının yanmış ya da sıkışmış olması ikinci planda düşünülmektedir. Petek temizliği sonrasında hala aynı sorunu yaşayan kullanıcılar kombinin gaz valfinde herhangi bir ayarsızlık olup olmaması konusunda inceleme yapmalıdır. Kombi eşanjörüne hava sıkışmış ise de kombinin sık sık sönme sorunu yaşanabilmektedir.
Kombinin sık sık sönmesi sorununa en iyi tespiti ve çözümü uzman servis desteği ile almak mümkündür. Bu nedenle kullanıcıların daha büyük sorunlarla karşılaşmamaları adına uzman bir servisten destek almaları ve sorunun çözümüne yönelik çalışma yapılması önerilmektedir. Ancak genellikle bu sorunu yaşayan kullanıcıların petek temizliği sonrasında sorunun tamamen ortadan kalktığı görülmektedir.
Kombi Ateşleme Yapıyor, Sonra Sönüyor
Kombiler özellikle kış aylarında uzun bir süre boyunca neredeyse aralıksız bir şekilde çalıştığı için kullanıcı kaynaklı ya da makine parçası kaynaklı bazı arızalar oluşabilmektedir. Kombilerde herhangi bir sorun öncesinde ilk olarak çalışma performansı düşmekte sonrasında parçalarının çalışmaması ile birlikte kullanıcıya sinyaller vermektedir.
Kombilerde görülen sorunların başında ise kombi ateşleme yapıyor sonra sönüyor durumu yer almaktadır. Bu yaşanan arıza genellikle basit bazı nedenler dolayısıyla da oluşabilmektedir. Kullanıcılar bu kapsamda servis desteği almadan önce içindeki gaz vanalarını kontrol etmeli kapalı ise açmalıdır. Aynı zamanda kombiye gaz geldiğinden emin olduktan sonra resetleme işlemi yaparak sorunun çözülüp çözülmediğini gözlemlemelidir.
Ancak resetleme sonrasında kullanıcının aynı sorunu görmesi durumunda gaz armatürü, ana kart ve de kombiye ait olan elektrotlar ile ilgili bir sorun olduğu düşünülerek uzman bir servisten yardım istemek gerekir. Sorunun çözülmemesi durumunda hizmet veren teknik destek ekibi ilk olarak kombiye resetleme işlemi yapmakta sonrasında teker teker tüm parçaları kontrol etmektedir.
Genellikle kombi ateşlemesi ile ilgili bir sorun yaşanması bakımların ihmal edilmesi sebebiyle oluşmaktadır. Bu nedenle destek ekibi ilk olarak kombi ve petek temizliğini önermektedir. Ancak bu durumda da arızanın çözülmemesi halinde kombinin parçalarından herhangi birinin arızalandığı düşünülerek inceleme yapılmaktadır.
Kombi içerisinde arıza olunması kapsamında uzmanlar detaylı bir inceleme yapmakta, parçaları teker teker değerlendirmeye almaktadır. Bu kapsamda bir kombinin sürekli olarak ateşleme yapması sonrasında ise sönmesini iyonizasyon elektrotunun alev görmediği düşünülebilmektedir. Aynı zamanda iyonizasyon elektrotu oksitlenmesi de o sorunun başlayacağının nedenleri arasında yer almaktadır. Bunların dışında kombinin ana kartının ya da elektronik kartının arızalanmış olması ihtimali ve gaz akışını kontrol eden parçalarda arızanın olması muhtemel nedenler arasındadır.
Kombi Çalıştıktan Sonra Duruyor
Kombilerin çalıştıktan hemen sonra durması genellikle periyodik bakımlarının zamanında yapılmaması sebebiyle oluşan sorunların başında gelmektedir. Aynı zamanda zamanla işlevini göremez hale gelen kombi araçları da tıkanıklıklar sebebiyle kombi çalıştıktan sonra duruyor arızası görülebilmektedir. Bu gibi sorunlar yaşanmaması adına kullanıcılar uzman bir kombi servisinden bakım yardımı almalıdır.
Kombiye gerekli bakımı yapılması sayesinde oda içerisinde gerekli olan ısı kontrolü sağlandığı ve maddi açıdan daha tasarruf sağladığı bilinmektedir. Kombi çalıştıktan sonra duruyor sorununun birden fazla nedeni olabilmektedir. Öncelikle kombi sisteminin devreye girmesi halini engelleyen bazı durumlar olduğu düşünülmektedir. Ancak kombi sisteminin devreye girebilmesi için kombi içerisinde yeterli derecede hava sirkülasyonunun olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra baca sisteminde herhangi bir sorun yaşanması da ateşlemeyi engelleyen durumlar arasındadır.
Kombi sistemleri elektronik kartlara sahip olan sistemlerdir. Bu elektronik beyinlerde meydana gelebilecek tüm arızalar kombinin çalışmasına ve çalıştıktan sonra durmasına sebebiyet vermektedir. Bunun yanı sıra sistem tarafından kullanılan elektriğin voltajının düşük olması da doğru bir çalışmayı engelleyen en önemli faktörler arasındadır.
Kombi çalıştıktan sonra hemen duruyor arızası genellikle peteklerin ısı vermediği gibi sıcak su vermeme sorununu da beraberinde getirmektedir. Kombinin sıcak su vermesi ve istenilen sıcaklıkta kalması için uygun bir basınç değerinde olması gerekmektedir. Genellikle ideal basınç aralığı 1,5 bar değerlerinde olmalıdır. 1 barın altında olması halinde kombinin çalışması imkansız hale gelebilir.
Aynı şekilde 1,5 bar seviyesinin üstlerinde olması ise sistemin su akıtma problemine yol açar. Bu sorunun giderilmesi için sisteme su verilmesi ya da fazla suyun akıtılması sağlanmalıdır. Ancak basit bir şekilde çözülebileceği gibi kombinin çalıştıktan hemen sonra durması teknik sorunlar sebebiyle de yaşanabilmektedir.
Kombi Sürekli Ateşleme Yapıyor
Kombiler yaz aylarında yalnızca sıcak su ihtiyacı için kullanıldığında sıcak su konumunda iken muslukların açılması ile birlikte ateşleme yapar. Sıcak su kullanmak için kullanıcılar musluğu açtığında kombi tarafından ateşleme yapılır ve kombi devreye girmiş olur. Aynı şekilde kış aylarında kalorifer kısmını kullanmak için kombi çalıştırıldığında kombi ateşleme yapar ve çalışmaya başlar. Bu durum kombinin normal seyirde çalıştığını göstermektedir.
Hem sıcak su almak için kullanıldığında hem de kalorifer açıldığında kombilerde ilk başlarda ses gelmektedir. Bu ses kombinin ateşleme yaptığının göstergesidir. Böylelikle kombinin normal şekilde çalıştığı anlaşılır. Ancak bu durum dışında kombiden ateşleme sesi gelmemesi gerekmektedir. Şayet kullanıcılar kombide devamlı ateşleme olduğunu görürse bunun bir sorun olduğunu bilmesi gerekir.
Kombilerin sürekli ateşleme yapması kapsamında çeşitli sorunlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki iyonizasyon elektrotunun alev görmediğidir. Bu sorun karşısında kombi devamlı olarak devreye girer. Aynı zamanda iyonizasyon elektrotunda oksitlenme ya da kirlenme olması halinde de kombi sürekli olarak ateşleme yapabilmektedir. Aslında oksitlenme ve kireçlenme gibi durumlarda kombi sürekli olarak ateşleme yapıyormuş gibi ses çıkartmakta ancak ateşleme gerçekleşmemektedir.
Kombilerin sürekli ateşleme yapması bu sorunların yanı sıra ana kart ve gaz valfinden oluşan arızalar sebebiyle de yaşanabilmektedir. Bu konuda kombinin hangi parçasında ne gibi bir sorun olduğunu öğrenebilmek için teknik ekipten yardım almak gerekmektedir. Böylelikle kombi hakkındaki teknik bilgilere sahip olan uzman ekip doğru bir değerlendirme yaparak kaliteli ve güvenli çözümler sunacaktır.
Kullanıcılar uzman ekip çağırmadan kombiye müdahale ederlerse daha büyük sorunlara yol açabilir ve maddi açıdan zorluklar yaşayabilirler. Bu nedenle hem kaliteli hem de garantili çözüm sunulması adına teknik desteğe başvurmak gerekmektedir.
Kombi Sürekli Yanıp Sönüyor
Kombilerin sürekli yanıp sönmesi sorunu genellikle parçalarda bir sorun olması ya da bakım ile alakalı bir sıkıntı sebebiyle oluşmaktadır. Kombilerin ateşleme yapmamasının üç temel nedeni bulunmaktadır. Bunlardan birincisi parçalarda herhangi bir sorun olması, ikincisi rutin bakımları yapılmamış olması, üçüncüsü ise gaz giriş vanalarının kapalı olmasıdır.
Kombilerin sürekli yanıp sönmesinin altında yatan sorun ateşleme yapmamasıdır. Teknik destek ekibini çağırmadan önce kullanıcılar tarafından yapılacak bazı basit işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler doğru bir tespit açısından önemli olabilmektedir.
Kombilerin genellikle ev içerisinde ve dışarıda olmak üzere toplamda 3 adet vanası bulunmaktadır. Bunlardan birincisi kombi üzerinde, ikincisi ocak yanında, üçüncüsü ise hemen kapı önündedir. Öncelikle kombi kullanıcısının sürekli yanıp sönen kombinin gaz alıp almadığını öğrenmesi için bu vanaları kontrol etmesi gerekmektedir. Vanalar kontrol edildikten sonra ve kapalı olanlar açıldıktan sonra sorun hala devam ediyorsa kombiyi resetlemek en doğru ikinci yöntem olacaktır.
Kombiyi resetlemek marka ve model olarak farklılık gösterebilmektedir. Ancak resetleme işlemi basit sorunlar konusunda işe yaramaktadır. Bu nedenle kombide sürekli yanıp sönüyor arızası görüldüğünde en fazla 3 kere resetleme işlemi yapmak ve devam edip etmediği konusunda inceleme yapmak gerekmektedir.
Sorunum hala devam ediyor olması ise artık kullanıcı dışında bir sorun olmakla birlikte bir yetkili servisten yardım alınmasının sebebidir. Bu sorunun çözülmemesi ana kartın arızalı olduğunu, ateşleme elektrotunda bir sorun olduğunu ya da gaz valfinin arızalı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kullanıcılar daha fazla kombi ile ilgilenmeden güvenli ve kaliteli bir hizmet için uzman bir ekipten yardım almalıdır.
Kombi Ateşleme Yapmıyor
Kombiler ateşleme sistemi ile çalışan cihazlardır. Bu nedenle bir kombinin ateşleme yapmaması demek kombinin hiçbir işlevi yerine getirmemesi anlamına gelmektedir yaz ya da kış konumu fark etmeden bir kombinin ateşleme yapmaması hem sıcak su vermemesi hem de peteklere ısıtma olmamasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle kullanıcı hiçbir anlamda kombiden istediği sonucu alamayacaktır.
Kullanıcılar kombi ateşleme yapmıyor sorunu ile karşılaştığında öncelikle daireye gelen gazı kontrol etmelidir. Gaz vanalarının kapalı olması kombinin ateşleme yapmamasının ilk sebebidir. Bu nedenle gaz vanalarını kontrol eden kullanıcılar sorunun devam etmesi halinde kombi resetleme işlemini gerçekleştirmektedir. Bu iki uygulama sonunda hala kombinin ateşleme yapmaması artık uzman bir servis tarafından yardım alınması gerektiğini işaret etmektedir.
Kullanıcının oturduğu daireye gaz gelmemesi halinde hangi çeşit ve model kombi olursa olsun gaz ile ateşleme yapıldığı için kombi tarafından ateşleme yapılamamakta ve çalışmamaktadır. Bunun için kullanıcıların gaz vanalarının açık olup olmadığını kontrol etmeleri ve kapalı olanları açmaları gerekmektedir. Daire içerisinde gaz var ise kullanıcı tarafından yapılacak ikinci işlem resete ihtiyaç duymaktadır.
Kombilerin model ve çeşidine bağlı olarak resetleme işlemi yapılabilmektedir. Kimisinde bir düğmeye basıldığında kimisinde ise kolu çevirmesi ile resetleme işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Kombilerde bulunan R harfindeki düğme ya da reset yazan düğme reset işlevi görmektedir. En fazla 3 kere resetleme işlemi yaptıktan sonra hala sorun düzelmedi ise kullanıcının bir servisten yardım alması gerekmektedir.
Hala ateşleme yapmayan kombinin parçalarında bir sorun olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle teknik servis parçaları tek tek değerlendirerek bunlar arasında hangisinde sorun olduğunu tespit etmeye çalışmaktadır. Genellikle ana kart, gaz valfi ya da ateşleme elektrotlarında oluşan sorunlar güvenli bir şekilde uzman ekip tarafından değerlendirildikten sonra düzeltilmektedir.
Kombi Ateşleme Yapıyor Ama Yanmıyor
Kombiler çalışma sistemi konusunda birçok yapının sistematik olarak çalışması ile gerçekleştirmektedir. Oldukça üstün bir teknolojiye sahip olan kombiler düzenli aralıklarla bakım yapılmadığı takdirde bazı sorunlar yaşatabilmektedir. Bunlar içerisinde bulunan kombinin ateşleme yapması ancak yanmamasıdır.
Kullanıcıların kombilerin ateşleme yapması ancak yanmaması durumunda doğalgazın açık olup olmadığını kontrol etmelidir. Diğer doğalgaz vanaları açık değilse kombinin ateşleme yapmaya çalışması ancak yanmaması normaldir. Bu nedenle kullanıcıların doğalgaz vanalarının açık olup olmadığını kontrol etmeleri ve kapalı olduğu takdirde açmaları gerekmektedir. Sorun yalnızca bu kapsamda ise vana açıldıktan sonra kombi normal işleyişine geri dönecektir.
Kombinin ateşleme yapması ancak yanmaması konusunda ikinci bakılacak ise manyetodur. Kombi içerisinde bulunan manyetonun arızalanması kombinin yanmamasına sebebiyet verecektir. Bu kapsamda kullanıcıların yetkili bir servis ile görüşmeleri, arızanın onarılmasını istemeleri gerekmektedir. Uzman ekip tarafından gerekli tamirin yapılması ile kombi yine normal işleyişine devam edecektir.
Aynı zamanda baca çekişi de kombinin yanması konusunda oldukça önemli sebeplerden birisidir. Bacada herhangi bir pislik bulunması ateşlemeye rağmen kombinin yanmamasına neden olan faktörlerdendir. Onun için kullanıcıların bacayı temizlemesi ve tıkanıklığa neden olan sorunu ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Son olarak kombinin ateşleme yapması ancak yanmaması konusunda içerisinde bulunan filtrelerin gözden geçirilmesi önerilmektedir. Normal bir şekilde çalışabilmeleri için belli aralıklarla temizlenmesi önerilmektedir. Paslanan ve aynı şekilde kirlenen filtreler kombinin yanmasını engelleyen faktörler arasındadır. Kombilere ve peteklere gerekli bakımların yapılması ardından normal işleyişin devam edeceği bilinmektedir.
Ancak kombinin sorunları bakım konusunda ya da bu sayılan basit faktörler arasında değilse teknik bir ekipten destek almak önemlidir. Böylelikle kombi içerisindeki tüm araçların tek tek incelenmesi ve problemlerin daha iyi bir şekilde analiz edilmesi sağlanacaktır.